Home Page

12/12/2012

ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΝΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Web Site Administrator

Ένα σημαντικό πρόβλημα για τις μαμάδες σήμερα είναι οι διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο. Δυστυχώς πολλές φορές το κυλικείο δεν διαθέτει αρκετά υγιεινά και παράλληλα θρεπτικά γεύματα για τα παιδιά, έχοντας  συνήθως να διαθέσει είδη όπως λουκουμάδες, ντόνατς, πίτσα, μπισκότα με σοκολάτα, τυρόπιτες αμφιβόλου ποιότητας και αναψυκτικά. 

Η διατροφή των παιδιών στο διάλειμμα επηρεάζει σημαντικά την απόδοσή τους στο μάθημα, αλλά κυρίως, τη διάθεσή τους και τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους. 

Με αφορμή τις παρατηρήσεις αυτές, προτείνουμε κάποιες λύσεις τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τρώνε πιο θρεπτικά και υγιεινά και να λειτουργούν με ζωντάνια και οξυδέρκεια!

Προτάσεις για γρήγορα και οικονομικά σνακ – κολατσιό

Συνδυάστε μια αλμυρή με μια γλυκιά γεύση για να έχει να φάει κολατσιό σε δύο διαφορετικά διαλείμματα.

Πρόταση 1: Σπιτικό σάντουιτς

Ένα σάντουιτς μικρού μεγέθους με 1 φέτα τυρί, ντοματίνια (κομμένα στη μέση) και αγγουράκι (4-5 λεπτές φετούλες), χωρίς βούτυρο αλλά τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia). Φτιάξτε με τα ίδια υλικά και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να μη χρειαστεί να πετάξετε τίποτα. Αποφύγετε έτοιμες σάλτσες τύπου κέτσαπ ή μουστάρδα, όπως και τα αλλαντικά, διότι η ζέστη τους αλλοιώνει τη γεύση. Συνοδέψτε το με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή έτοιμο χυμό φρούτων.

Πρόταση 2: Κράκερ

Τέσσερα με πέντε κράκερ μαζί με τυρί γραβιέρα και ντοματίνια ή αγγουράκι. Συνοδέψτε τα με δύο-τρεις φρυγανιές αλειμμένες με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα.

Πρόταση 3: Σπιτική πίτα

Μια πίτα, φτιαγμένη απ’ τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς, όπως τυρόπιτα, σπανακοτυρόπιτα, κοτόπιτα κλπ. (η ελληνική κουζίνα έχει άπειρες συνταγές ευτυχώς!) μαζί με ένα φρούτο εποχής. Επίσης κάτι πολύ απλό που μπορείτε να κάνετε, είναι να ετοιμάσετε ζύμη, να την απλώσετε σε λαδόχαρτο και να την κόψετε σε ισομεγέθη παραλληλόγραμμα. Φτιάχνετε μια γρήγορη γέμιση με 1 αυγό και 200 γρμ. φέτα και βάζετε δύο-τρεις κουταλιές του γλυκού σε κάθε κομμάτι ζύμης. Τυλίξτε και πατήστε τις δύο άκρες φτιάχνοντάς τα σαν καραμελίτσες. Ψήνετε στο φούρνο για σε 20-30 λεπτά και έχετε έτοιμες τυροπιτοκαραμελίτσες!

Πρόταση 4: Αραβική πίτα

Εναλλακτικά στο ψωμί του σάντουιτς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τορτίγια ή αραβική πίτα. Δεν κάνει ψίχουλα και είναι πολύ γευστική! Βάλτε μέσα τυράκι και λαχανικά, όπως και στο σάντουιτς και προτιμήστε αντί για αγγούρι, μαρουλάκι. Συνοδέψτε τη με σπιτικά μπισκοτάκια που θα φτιάξετε μαζί με το παιδί την Κυριακή! Τα μπισκοτάκια πολλές φορές φτιάχνονται με ελάχιστα υλικά και συνταγές θα βρείτε αμέτρητες στο Διαδίκτυο. Δώστε τους σχήμα γράμματος ή αριθμού αν το παιδάκι σας είναι στο νήπιο ή στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Θα το ευχαριστηθεί πολύ!

Πρόταση 5: Σπιτική πίτσα

Μπορείτε να φτιάξετε μια σπιτική πίτσα (καλύτερα σε στιλ καλτσόνε για να μη λερωθεί από τη σάλτσα και το λάδι) ή ένα σπιτικό χάμπουργκερ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ένα μπιφτέκι από αυτά που περίσσεψαν από τα μπιφτέκια στο φούρνο της προηγούμενης μέρας. Μια σπιτική πίτσα φτιάχνεται τόσο γρήγορα όσο κι ένα σάντουιτς, χρησιμοποιώντας μίνι πιτούλες για σουβλάκι, αλείφοντάς τις με τυρί κρέμα και πελτέ ντομάτας και το ένα τέταρτο από 1 φέτα τυρί και άλλο ένα τέταρτο από 1 φέτα καπνιστή γαλοπούλα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς ώσπου να λιώσει το τυρί.

Πρόταση 6: Συνδυασμός αλμυρών & γλυκών σνακ

Σαν αλμυρό σνακ μπορείτε να δώσετε και ξηρούς καρπούς, αν τα παιδιά είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Τα αμύγδαλα και τα καρύδια ενδείκνυνται για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη και είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά. Δώστε μαζί κι ένα κουλούρι ή αλμυρά μπισκοτάκια. Μια γλυκιά γεύση που μπορεί να συνοδέψει τα παραπάνω είναι το παστέλι ή και κάποιο γιαουρτάκι με ωραία γεύση. Θυμηθείτε να δώσετε πλαστικό κουταλάκι γιατί κανονικό δε θα σας επιστραφεί στα σίγουρα!

Επιπλέον…

Δεν είναι κακό να δώσετε σοκολάτα, απλά τυχαίνει πολλές φορές να λιώνει και να λερώνει τα ρούχα και τα βιβλία, ενώ μπορεί να γίνει και αιτία να ζηλέψουν το παιδάκι σας οι συμμαθητές του που δεν έχουν σοκολάτα για να φάνε ως δεκατιανό. Συν τοις άλλοις, δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή. Προτιμήστε μια σπιτική γλυκιά λιχουδιά που να έχει μέσα σοκολάτα και να μπορεί να κεραστεί, όπως κέικ με κομμάτια σοκολάτας ή μικρά μπισκότα με κακάο. 

Γενικά, αν μπορείτε, αποφύγετε τα έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου, όσο εύκολη και γρήγορη λύση κι αν μοιάζουν. Καλύτερα να αφιερώσετε 1-2 ώρες την Κυριακή και, με τη βοήθεια του παιδιού, να φτιάξετε σάντουιτς για 3 μέρες της εβδομάδας (τυλιγμένα με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο είναι έτοιμα για να τα πάρει το πρωί), ένα σπιτικό κέικ, αλμυρά ή γλυκά μπισκοτάκια, μια αλμυρή πίτα ή μικρά πιτάκια και να επιλέξετε μαζί κάποια φρούτα που μπορεί να πάρει μαζί του.

Επίσης, σε συγκεκριμένο συρτάρι ή ντουλάπι τοποθετήστε έτοιμους χυμούς φρούτων και μπουκαλάκια με νερό για να κρατάει μαζί του και σακουλάκια μικρά με ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, παστέλια και κριτσινάκια. Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν να επιλέγουν μόνα τους τι θα κρατάνε για κολατσιό. 

 

πηγή: www.irinivasilaki.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

TA ΠΕΔΙΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΑΚΙ (*) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ HTML.