Home Page

12/12/2012

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ

Web Site Administrator

Έχετε μαζέψει μπαγιάτικο ψωμί σπίτι σας και δεν ξέρετε τι να το κάνετε; Υπάρχουν τρόποι να το εκμεταλλευτείτε και μάλιστα για να φτιάξετε πεντανόστιμα και πανεύκολα φαγητά. Δεν θα σας πούμε ακριβώς συνταγές με δοσολογίες, άλλωστε δεν είναι απαραίτητο. Θα σας δώσουμε όμως βασικές ιδέες, και από κει και πέρα, προσθέτετε εσείς ανάλογα το γούστο σας και βεβαίως τη φαντασία. Ορίστε λοιπόν! 

Σκορδόψωμο

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές εξίσου νόστιμες.Τηγάνι: Βάζουμε ελαιόλαδο όσο να καλύψει τον πάτο του τηγανιού και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους, μεγέθους περίπου 5 εκατοστών. Αφού ζεσταθεί το λάδι, βάζουμε το ψωμί, ρίχνουμε από πάνω σκόρδο σε σκόνη, ή μια σκελίδα σκόρδο λιωμένο. Ρίχνουμε επίσης ρίγανη και αλάτι, όσο μας αρέσει. Ανακατεύουμε σιγά σιγά με ξύλινη κουτάλα τα ψωμάκια και τα αφήνουμε στο τηγάνι λίγη ώρα, μέχρι ίσα ίσα να πάρουν ροδαλό χρώμα (μην καούν). Τέλεια! Τραγανιστά και πεντανόστιμα! Πιο υγιεινή εναλλακτική είναι ο φούρνος. Κόβουμε φέτες ψωμί, τις απλώνουμε στο ταψί, ρίχνουμε στην κάθε μια λίγες σταγόνες λάδι, σκόρδο (λιωμένο ή σκόνη), ρίγανη και λίγο αλάτι. Βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. 

Βruschetta

Φαγάκι απλό και πεντανόστιμο, μας έρχεται από την Ιταλία. Η διαδικασία είναι η εξής: σε κομμένες φέτες ψωμιού απλωμένες στο ταψί (το μάθαμε πλέον), βάζουμε ψιλοκομμένη ντομάτα φρέσκια ή κομμένη σε ροδέλες. Ακολουθούν φυλλαράκια φρέσκου κατά προτίμηση βασιλικού και γενναίες φέτες μοτσαρέλα! Για τους λιχουδιάριδες προτείνουμε και λίγα μικρά κομματάκια ροκφόρ. Φούρνο ώσπου να λιώσει η μοτσαρέλα, και έτοιμο! 

Αυγοφέτες

Να κάτι φανταστικό που φτιάχνεται κατά κόρον στη Σερβία. Για 10 φέτες ψωμιού θέλουμε 3 αυγά και ένα μικρό φλιτζάνι γάλα. Χτυπάμε καλά τα αυγά σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε γάλα και λίγο αλάτι και ανακατέυουμε. Βάζουμε στο τηγάνι ένα δάχτυλο λάδι κ το αφήνουμε να ζεσταθεί. Τώρα, παίρνουμε μια φέτα (ψωμιού), τη βάζουμε στο πιάτο με τα αυγά και τη βουτάμε στο μείγμα από τη μία και από την άλλη μεριά. Τη βάζουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα ψωμάκια. Γυρίζουμε μετά από λίγο τις φέτες να μην καούν. Τρώγονται ευχάριστα με γιαούρτι, όλα τα είδη τυριού και ξινόγαλο.

Πίτσα

Ναι και όμως! Αντί για ζύμη, χρησιμοποιείτε φέτες ψωμί, και από πάνω οτιδήποτε σας αρέσει να βάζετε στην πίτσα. Σάλτσα ντομάτα, τυρί, λαχανικά, ρίγανη… Ψήνεται στο φούρνο ένα δεκάλεπτο.

 

πηγή: www.lataerna.gr

Κατηγορία:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

TA ΠΕΔΙΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΑΚΙ (*) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ HTML.