Home Page

11/03/2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ

Web Site Administrator

Ερευνητικό έργο: «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑ»

Εδώ και 35 περίπου χρόνια οι αλευροβιομηχανίες στην Ελλάδα είναι αναγκασμένες να στρέφονται στην εξωτερική αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε μαλακό σιτάρι. Οι λόγοι γι΄ αυτό, ενδεικτικά αναφερόμενοι, είναι:

  • Έλλειψη καλλιέργειας ικανοποιητικών ποσοτήτων μαλακού σίτου στη χώρα
  • Έλλειψη σταθερότητας στην παραγωγή λόγω των πολλών ποικιλιών που χρησιμοποιούνται
  • Έλλειψη καλλιεργητικών φροντίδων από τους παραγωγούς
  • Η μη χρησιμοποίηση πιστοποιημένου σπόρου
  • Ανυπαρξία σύγκρισης ποιότητας και απόδοσης αγρών από τη μία ποικιλία στην άλλη.

Κρίθηκε ως βασική αναγκαιότητα για την Eλληνική Αλευροβιομηχανίας η «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΛΑΚΟΥ ΣΙΤΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑ» με τη διενέργεια δοκιμαστικών καλλιεργειών διαφόρων ποικιλιών μαλακού σίτου, βιομηχανικής και εργαστηριακής κλίμακας, η μέτρηση της απόδοσής τους (βιωσιμότητα καλλιεργειών) ως και η διατροφική αξία του τελικού αλεύρου κάτω από διάφορες καλλιεργητικές συνθήκες (προγράμματα λίπανσης, άρδευσης κ.λ.π.). Αυτό ακριβώς ήταν και το αντικείμενο του ερευνητικού έργου που υλοποιήθηκε από την αλευροβιομηχανία.

Ο σκοπός του έργου ήταν η Αύξηση της βιωσιμότητας στο σύστημα γεωργικής παραγωγής μαλακού σίτου στην περιοχή της Θράκης, η βελτιστοποίηση της υγείας του αντίστοιχου φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή και η παραγωγή τροφίμων (αλεύρου) με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Βασικοί στόχοι του έργου ήταν:

1. Ο προσδιορισμός των καταλληλότερων ποικιλιών σίτου και των πλέον ενδεδειγμένων καλλιεργητικών συνθηκών και παραμέτρων για να την παραγωγή μαλακού σιταριού

  • κατάλληλου για αλευροποίηση
  • με υψηλή ποιότητα σπόρων και τελικού προϊόντος (αλεύρου)
  • μέσα από βιώσιμες καλλιέργειες με ανταγωνιστικές τιμές σιταριού
  • για παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας αρτοσκευασμάτων.

2. Η πειραματική ανάπτυξη της καλλιέργειας του σιτηρού Triticum spelta ως εναλλακτική καλλιέργεια σιτηρού με υψηλή διατροφική αξία.

Πιο συγκεκριμένα επιδιώχθηκε:

  • Η επιλογή των καταλληλότερων ποικιλιών μαλακού σίτου για την περιοχή που είναι ανθεκτικοί στις κλιματικές της συνθήκες και ευδοκιμούν στα εδάφη της δίνοντας ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις.
  • Η μελέτη των καλλιεργητικών παραμέτρων και τεχνικών για την ανεύρεση των καταλληλότερων συνδυασμών και προγραμμάτων λίπανσης, φυτοπροστασίας, ζιζανιοκτονίας, άρδευσης κλπ που βελτίωσαν την απόδοση της καλλιέργειας και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.
  • Ο προσδιορισμός των πλέων ενδεδειγμένων καλλιεργητικών παραμέτρων και τεχνικών για την παραγωγή μαλακού σίτου ώστε να παράγεται αλεύρι με ικανοποιητικά, για την αλευροβιομηχανία, χημικοτεχνικά χαρακτηριστικά με υψηλή περιεκτικότητα και καλή ποιότητα πρωτεΐνης και λοιπούς φυσικοχημικούς και βιολογικούς δείκτες που διασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας άρτου και αρτοσκευασμάτων.
  • Η διερεύνηση των οργανοληπτικών χαρακτήρων του τελικού προϊόντος (άρτου) όπως είναι το άρωμα και η γεύση.
  • Η διερεύνηση και πιθανός εντοπισμός εκείνων των ποικιλιών μαλακού σίτου που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην βιολογική παραγωγή ψωμιού.

Το έργο ολοκληρώθηκε σε διάρκεια τριών καλλιεργητικών περιόδων με σύνολο 36,5 ανθρωπομήνες. Συνεργάστηκαν με Συμβολαιακή Γεωργία περισσότεροι από 600 παραγωγοί και καλλιεργήθηκαν 35.000 στρέμματα με 12 διαφορετικές ποικιλίες.

Το μαλακό σιτάρι παράγεται με βάση τα αποτελέσματα του έργου, έχει διερευνηθεί και ως προς την διατροφική αξία των παραγόμενων από αυτό αρτοσκευασμάτων.

Η εφαρμογή της τεχνογνωσίας, που αναπτύχθηκε, για συστηματική καλλιέργεια ενδεδειγμένων ποικιλιών μαλακού σίτου με συγκεκριμένο και ορθολογικό πρόγραμμα λίπανσης, φυτοπροστασίας και άρδευσης, μειώνει τις άσκοπες και κοστοβόρες ενέργειες που εκτός από το κόστος παραγωγής επιβαρύνουν και το περιβάλλον.

1

Κατηγορία:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

TA ΠΕΔΙΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΑΚΙ (*) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΩΔΙΚΑΣ HTML.