previous

next
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΨΩΜΙ ΒΑΡΥ ΠΡΟΖΥΜΕΝΙΟ

ΥΛΙΚΑ
- Αλεύρι Τύπου 70% Δυνατό 7.000 γρ.,
- Αλεύρι Κίτρινο Χονδρό 3.000 γρ.,
- Ξινά ζυμάρια (προαιρ.) 500 γρ.,
- Αποξηραμένο προζύμι Phil Germe* 150 - 200 γρ.,
- Σταφιδίνη 50 γρ.,
- Ελαιόλαδο 200 γρ.,
- Μαγιά 150 - 200 γρ.,
- Αλάτι 200 γρ.,
- Νερό 6200 - 6300 γρ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χρόνος ανάμειξης 9 λεπτά αργά 2 λεπτά γρήγορα,
- Θερμοκρασία ζύμης 25οC,
- Ξεκούραση ζύμης 40-45 λεπτά,
- Θερμοκρασία στόφας 32οC,
- Υγρασία στόφας 70%,
- Βάρος 1000 - 2000 γρ.,
- Θερμοκρασία ψησίματος 230οC –› 210οC** (αναλόγως φούρνου),
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλων Θράκης (8 φλιτζάνια τσαγιού),
- 15γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού),
- 50γρ. λάδι (5 κουταλιές της σούπας),
- 500γρ. νερό (2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού),
- προαιρετικά 10γρ. ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εύπλαστη,
- Ξεκουράζουμε το ζυμάρι για 20 λεπτά,
- Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 10-12 τεμαχίων ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου που θέλουμε να ανοίξουμε.,
- Ξεκουράζουμε για άλλα 20 λεπτά,
- Ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια,
- Στρώνουμε τα φύλλα αλείφοντας με λάδι ενδιάμεσα.,